8 Eylül 2014 Pazartesi

BUG OUT BAG (SIVIŞMA/DEPREM ÇANTASI) HAKKINDA KISIM-2

Merhaba,
Bir önceki kısımda hazırlamamız gereken BOB (Sıvışma çantamız)’ın kişisel bilgilerimiz, mal varlığımız, kalifikasyonumuz ve ihtiyaç duyabileceğimiz maddi meblağın hazırlanışından bahsetmiştik.
Bu kısımda ise BOB kapsamında yaşamsal içerikte önem kazanan şeylerden bahsedeceğiz. Öncelikle arazide çalışan, doğada tatil ya da hobisi olan ya da komando olarak askerliğini yapan herkesin bildiği bir şey vardır. Çantanıza ne kadar şey alırsanız o kadar şey taşırsınız. Yani arabanızın bagajında 6 aydır gezdirdiğiniz yangın söndürücü ya da çocuğunuzun plaj oyumcaklarının aksine sırtnızda taşıdığınız yarım litrelik pet şişeyi emin olun 15-20 dakikada hissedersiniz. Bu nedenle arazide ya da dışarıda ihtiyacımız olan şeyleri yanımıza çok limitli bir şekilde alabiliriz. Tabiri caiz ise yükümüzü eşek gibi biz taşıyacağımız için semerimizin altın değerinde olması gerekir. Dünyanın en büyük çantasını bile alsanız sırtınızda taşıyabileceğiniz ağırlık limitli olduğu için çantanızı oluştururken öncelikle önem sırasına göre bir liste yapmanızı, sonra ise yerleştirdiğiniz her 4-5 kalemde bir çantanızı tartmanızı tavsiye ederim. Böylelikle kendinize ve çantanıza zarar vermemiş olursunuz.
Öncelikle bu kısımdaki malzemeleri beş gruba ayırabiliriz:
1- Su
2-erzak
3-giysi
4-konaklama(battaniye/uyku tulumu-mat-çadır)
5-diğer
Öncelikle bir numaralı kısımda su var.
Yanımızda belli miktar su olmalı. Ancak su hafif olmadığı için iklime göre 3 ya da 4 adet 1.5 lt’lik su bizi idaeeli kullanımda iki gün kadar idare edecektir.
İki numaralı maddedde ise erzak var. Temel olarak konserve ve kuru gıdadan ibaret olan bu grup yine 2-3 gün bizi götürmeli. Bunun için mümkün olduğunca öğünlük düşünmeli, yüksek kalorili, az susatan ve uzun süre dayanan yiyecekler düşünülmeli.
Yiyecek seçiminden kasıt ekmek yerine lavaş tercih etmek gibi düşünülebilinir. Zira ekmek hem kuruma ya da küflenme yaparken, aynı zamanda ter kaplarken lavaş hem daha geç bozulur hem de daha az yer kaplar.
Üç numaralı giysi kısmında ise kişisel hijyenimiz için yedek iç çamaşırı/çorap ve bölgesel duruma göre kazak/içlik/mont/yağmurluk gibi seçenekleri bulundurmalıyız. Antalyadaki birinin atkı bereye ihtiyacı olmadığı gibi, erzurumdaki birinin de 4 adetten fazla atlet/tshirt almasına gerek yoktur.
Dört numaralı madde olan barınma grubu esasında en kolay olanı. Yaşadığınız iklime uygun katlanabilir su geçirmez bir çadır ve bunun içinde daha rahat kalmanızı sağlayacak mat(yere serilerek hem yeri yumuşatır hem de soğuğu keser) ve güzel bir uyku tulumu daha uygun bir konaklama sağlayana kadar sizi rahat ettirecektir.
Bu ekipmanlar hali hazırda kompact ve portatif olması amacıyşa tasarlandığından sandığınızdan daha hafif ve derli toplu olacaktır.
Beşinci grup olan diğer grubu ise dananın kuyruğununz koptuğu ve çoğu kişinin tartıştıpı kısımdır. Genel olarak el/baş feneri, radyo, yedek pil, temel yemek ekipmanı (çatal kaşık ocak vs) ilk yardım seti, bölgenin haritası/planı gibi unsurları içerir. Bu konuda abd’nin http://www.ready.gov/build-a-kit sayfasına bakabilirsiniz. Ayrıca google da “survival kit” olarak aratırsanız oldukça faydalı bilgilere erişebilirsiniz. İlerleyen dönemde özellikle “build-a-kit” sayfasını burada size tercüme etmeye çalışacağım. Ayrıca “kızıl haç” örgütünün 95$a sattığı delüks setin içeriğini yine örnek olsun diye yazıyorum:
.çok cepli sırtçantası
.pilli el feneri (2 adet D pille)
.elle çalıştırılan kurma kollu cep radyosu
.acil durum bezi (10cm×15cm)
.ıslak mendil (tekli paketli)
.kalem fener
.2400 calorili 5 yıl raf ömürlü yiyecek paketleri
.yarım ltlik su paketleri
.tıbbi maske
.yağmur pançosu (çok faydalı)
.koli bandı
.13 ltlik su torbası
.düdük
.diş fırçası ve macunu, şampuan, losyon, sabun, deodorant, banyo lifi, tarak, jilet, havlu
.45 parça ilk yardım seti (cımbız, kompres, yara bandı, flaster, antiseptik bez, el dezenfektanı, gazlı bez, eldiven
http://www.redcrossstore.org/item/321405
95$ olan bu set takribi 5 kilo. Ancak içerisinde su, giysi ve panço dışında diğer gruplardan maşzeme yok. Ama diğer grubu için gayet faydalı bir gruplama diyebiliriz. Bu sete şahsen bir çakı, multitool (leatherman diye aratabilirsiniz), çakmak/kibrit, telefon/telsiz gibi ilaveler yapmayı düşünebiliriz.
Burada unutulmaması gereken nokta bu çantanın aynısının gün içerisinde çoklukla bulunduğumuz mekanlarda da olmasıdır. Yani çanta yaptık ama günde 12 saat dükkanda çalışıyoruz. Evdeki çantanın faydası olmayacaktır.
BOB’U DAHA DA DETAYLANDIRMAK NİYETİYLE GÖRÜŞMEL ÜZERE…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder