6 Eylül 2014 Cumartesi

HAZIRLIKÇILIK NE DEMEKTİR

Belgesel kanallarında denk gelmişsinizdir. Youtube gibi kanallarda arayarak bulabileceğiniz bir belgesel var. İsmi "Doomsday Preppers". İlk izlediğinizde gerek kültür farkı, gerekse ülkemiz ile ABD'nin arasındaki imkanların farklılığı nedeniyle yadırgasanız da (ya da en azından garipseseniz diyelim) aslında sakin bir kafayla düşünülünce çok mantıklı bir iş yaptıklarını anlayacaksınız.

Kendilerini başlarına gelebilecek potansiyel felaketlere hazırlayıp bu olayları minimum badireyle/zorlukla atlatmaya çalışan kişilere hazırlıkçı deniliyor.

Açıkcası bu konu ile ilgili bulabileceğiniz kaynakların çoğu yabancı (amerikan) kaynaklı. Bunun nedeni Amerikalıların bireyselci kültürleri. Aynı zamanda yıllarca Rusya ile olası bir nükleer savaş tehdidi altında geçen yılları da düşünebilirsiniz. Öte yandan bireysel silahlanmanın kolay oluşu, evlerin ve arazilerin büyük oluşu, gelir olarak harcanabilir bir miktarın daha faxla olmadı gibi unsurları eklediğinizde american prepper kültürünü elde ediyorsunuz.

Bu konuyu/konspeti memleketimize uyarlarsak açıkcası neden Türkiye'de daha önce bu kültür ortaya çıkmamış diye düşünmemiz lazım. Sanırım apartman hayatı, genel olarak harcanabilir gelirin kısıtlı olması, kaderci bir anlayışa sahip olmamız gibi sebebler benim aklıma gelenler.

Ancak ülkemizin başından geçen geçmiş afetleri, altyapıya ne kadar önem verdiğimizi, belli konularda dışa bağımlılığımızı vb. gerçekleri düşünürsek bizlerin olması gerekenden çok daha rahat ve kaygısız bir hayat sürdüğümüz gerçeği ortaya çıkacaktır.

Bu kapsamda öncelikle kendi yaşadığımız bölgenin/şehrin karşılaşabileceği afet vb. durumları düşünmek lazımdır. Rusya'nın yapacağı bir doğalgaz kesintisi Antalya'yı etkilemeyeceği gibi Akdeniz'de olası bir depremden oluşabilecek bir tsunami Ankara'yı vurmayacaktır. Ancak İstanbul'daki deprem Sivas'ı etkileyecektir. Çünkü ekonomik çöküntü nedeniyle gıda temini gibi sıkıntılar çıkabilir.

1 yorum:

  1. Yaklaşık 2 yıldır prepping konusu ile cidden (bilgi toplama manasında ilgileniyorum), ufak tefek de çalışmalara bu sene başladım (doğa yürüyüşleri yaparak çeşitli yetenekler edinmek ve vücudumu hazırlamak gibi) bugün aklımdan türk usulü ne vardır internette dedim de arattım, bu bloga rastladım. işin ilginci 2014'den yana yayında olan bu yazıya hiç yorum yapılmamış olması. ne diyim, hepimize kolay gelsin.

    YanıtlaSil