1 Nisan 2015 Çarşamba

31.MART.2015 ELEKTRİK KESİNTİSİ İRDELEMESİ

Merhaba;
31.MART.2015 tarihinde tüm Türkiye'de gerçekleşen elektrik kesintisinde ülkemizin alt yapısını ve yönetim anlayışını gördük. Olması gerekenleri tartışacak değiliz. Dün yaşananlardan sonra bir şeylerin düzgün olduğunu iddia edecek kimsenin de olduğunu pek sanmıyorum.
Ülkemiz için çok önemli üç-dört tane açık belli olmuştur. Öncelikle trafik sinyalizasyon sisteminin güneş enerjili yedek güç kaynaklarına bağlı olması lazım.
Başta aile sağlık merkezleri olmak üzere tüm sağlık birimlerinin 24 saatlik yedek güç sistemi (yine güneş enerjili alternatifler başta olmak üzere) olmasının zaruri olduğunu gördük.
Apartmanların çatı birimlerine de su deposu konması gerekliliği, mevcut depoların elektriksiz ortamda faaliyet göstermediği, merkezi ısıtmalı bina ve sitelerde jeneratör olması gerektiği anlaşılmıştır.
Binalara kesintisiz güç kaynağı konması da önemli…
Dün yaşanan kesinti yaklaşık 7-8 saat sürdü. Bu sürenin sonunda kimi baz istasyonları ve su pompaları pes etmeye başladı. İş çıkışı trafiği tam yaşanmadan sorun çözüldü. Kısacası işin rengi iyice değişecekken ucuz atlattık diyebiliriz.
Neyse bunların değişmesi temennisi ile kendi işimize bakacak olursak ilk önce evimizde aydınlatma ve el radyosu olması lazım… Evimizde yedek pil muhakkak bulundurmamız lazım. Universal harici adaptörlerin ve güneş panelli şarj aletleri de pratikliklerini bir kez daha ispatladılar.
Buzdolabında özellikle buzluk kısmında boşluk varsa lütfen eski pet şişelerinizi su ile doldurup (donarak genleşince patlatmayacak şekilde) koyarak buzlukta muhafaza edin.
Bu sayede kesintide buzluk kısmı çok daha soğuk olacağı için yukarıdaki bir takım gıdayı bu donmuş petlerler değiştirerek iki tarafında soğuk kalmasını ve oluşabilecek gıda kaybını engelleyebilirsiniz. Tabi gerekmedikçe buzdolabını açmıyoruz.
Evimizde bir piknik tüpü olması, katalitik soba olması son derece faydalıdır. Bunu da dün görmüş olduk…
Tabi ki güzel çözüm jeneratör almak ama apartman hayatında ne kadar mümkün olur iyi düşünülmeli. Balkonunuz müsaitse bu da güzel bir seçenek olacaktır.

 Dün sitemize yaşanan akımı görüyorsunuz. Dün yaşanan gerçek bir afet olsaydı insanların ne kadar hazırlıklı olduğunu görebilirsiniz. Unutmayın amacımız kıyameten sağ çıkmak değil. Gerçekleşecek dünkü gibi olaylardan 3 gün ila 7 gün boyunca kendimizi sakınabilmek...

Sizin de tecrübelerinizi ve fikirlerinizi bekliyoruz.
Saygılar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder